Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Μερικές  ιδέες για να διασκεδάσουμε  με τους μικρούς μας φίλους αλλά και να μάθουμε παίζοντας.

1. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ:


Παίρνουμε παγάκια ή ακόμα καλύτερα φτιάχνουμε μεγάλα παγάκια σε κεσεδάκια γιαουρτιού.
Χωρίζουμε  τα παιδιά σε 2 ομάδες  και η καθεμιά πρέπει να φτιάξει το παγωμένο γλυπτό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κερδίζει η ομάδα που θα ολοκληρώσει πρώτη.


2. ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ:


Οι κάλτσες  πείνασαν θέλουν καραμέλες.
Δίνουμε στα παιδιά κουταλάκια  και καραμέλες. Μπορεί να παιχτεί ατομικά ή σε ομάδες ανάλογα με τις καραμέλες που διαθέτουμε. Ο διαγωνισμός ξεκινάει  και κερδίζει όποιος παίκτης ή ομάδα γεμίσει πρώτος την κάλτσα του καραμέλες με το κουταλάκι.

3. Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ  ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ.




Χωρίζουμε  τα παιδιά σε  δυο ομάδες. Τυλίγουμε  ένα παιδί από κάθε ομάδα με χαρτί τουαλέτας και τα κάνουμε Χιονάνθρωπο. Έχουμε  ετοιμάσει  ίσα κομμάτια  διακόσμησης  χιονάνθρωπου για κάθε ομάδα (καπέλο ,μύτη, κουμπιά, σκούπα κασκόλ κτλ).Κερδίζει η ομάδα που θα ντύσει πρώτη το χιονάνθρωπό της.

4. ΧΙΟΝΟΠΟΝΤΟΠΟΛΕΜΟΣ.

Φτιάχνουμε  ένα χιονάνθρωπο ή Άγιο-Βασίλη  από χαρτόνι και κάνουμε στόχο  την κοιλιά του. Κάθε κύκλος  έχει  έναν αριθμό..  Φτιάχνουμε χιονόμπαλες από  χαρτί  ίσο αριθμό για τον καθένα και ξεκινάμε τις ρίψεις.  Κερδίζει όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους. Μπορεί  να παιχτεί ατομικά ή ομαδικά. 

5. ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ.



Έχουμε στολίσει  ένα χριστουγεννιάτικο  δέντρο  από χαρτόνι  με μπάλες, τον αριθμό τον επιλέγουμε ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών και το βαθμό δυσκολίας  που θέλουμε. Δείχνουμε  το δέντρο στα παιδιά  για μερικά δευτερόλεπτα. Ο καθένας πρέπει  να γράψει στο χαρτί του πόσες μπάλες νομίζει ότι έχει το δέντρο. Κερδίζει όποιος εκτιμήσει  σωστά.
Τα παιδιά επαληθεύουν μόνα τους αν η απάντησή τους είναι σωστή.

6. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ

Δείχνουμε στα παιδιά  διάφορα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα ή κάρτες με χριστουγεννιάτικα αντικείμενα. Τον αριθμό τον επιλέγουμε ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών . Αφήνουμε τα παιδιά να τα δουν για μερικά λεπτά, μπορούμε και να τα ονοματίσουμε βοηθητικά. Μαζεύουμε  τα αντικείμενα και ζητάμε  από τα παιδιά  να ζωγραφίσουν στο χαρτί τους  όσα περισσότερα θυμούνται. Για επιπλέον δυσκολία  μπορούμε  να ζητήσουμε  και τη  σειρά που τα είδαν.

7. ΒΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?



Ακούμε τα κάλαντα από διάφορες περιοχές  της Ελλάδας  στη συνέχεια  ακούμε τα κάλαντα μιας περιοχής  και τα παιδιά πρέπει να βρουν από ποια περιοχή είναι. 

8. Η ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ.


Το παιχνίδι παίζεται όπως η ουρά του γαϊδάρου. Έχουμε  φτιάξει  το Ρούντολφ σε χαρτόνι και του λείπει  η μύτη του. Με κλειστά μάτια κάθε παιδί πρέπει να βάλει τη μύτη στη σωστή θέση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ διασκεδαστικά.

9. ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΙ ΕΝΑ  ΨΕΜΑ.

Κάθε παιδί αφηγείται 3 χριστουγεννιάτικα γεγονότα από τη ζωή του δυο αληθινά και ένα ψέμα. Οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν  ποιο είναι το ψέμα.


10. ΑΛΦΑΒΗΤΟΜΑΧΙΕΣ.


Φτιάχνουμε δυο λίστες με τα γράμματα από το Α-Ω. Δίνουμε  καρτέλες με χριστουγεννιάτικα θέματα και τη λέξη από κάθε γράμμα. Τα παιδιά πρέπει  να τοποθετήσουν την καρτέλα  στο αντίστοιχο γράμμα. Εναλλακτικά μπορεί να είναι ταύτιση λέξης  με λέξη. Κερδίζει η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τη λίστα της.

10 + 1. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΩΡΩΝ.


Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα παιχνίδια που θέλουν να ανταλλάξουν.
Τα συσκευάζουμε σε σακουλάκια και απέξω γράφουμε  έναν αριθμό που προκύπτει από το συνδυασμό 2 ζαριών. (1+0, 1+1, 1+2 κτλ).Για  πιο εύκολα σχηματίζουμε τους αριθμούς με βούλες.
Ρίχνουμε  τα ζάρια  και κερδίζουμε  το δώρο  με το συνδυασμό που φέραμε.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΈΔΑΣΗ!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου